Ons logo is rood, onze denkwijze is groen, zegt Ive van Frausum, oprichter van IJzerland. De schrootverwerker vertrouwt al vele jaren op de expertise van SAES International voor de aanschaf en het onderhoud van op maat gemaakte aanbouwdelen. Recent werden er weer twee LaBounty-scharen aan het omvangrijke assortiment toegevoegd.

IJzerland is opgericht in 1991 en sinds 2010 gevestigd in het Belgische Wommelgem. Met haar locatie en loswal langs het Albertkanaal bestrijkt ze een werkgebied van België, Nederland en Noord-Frankrijk. Ze verwerken niet alleen schroot, maar zijn ook gespecialiseerd in het slopen van ijzerconstructies, hallen en tanks op locatie. Voor het slopen van deze objecten ter plaatse heeft IJzerland al een vloot machines, maar ter voorbereiding op de toekomst is geïnvesteerd in een op maat gebouwde Liebherr 938 VH-HD met een bedrijfsgewicht van ruim 59 ton.

Labounty MSD 1500R Legend

Om deze Liebherr maximaal te kunnen benutten is er gekozen voor een hydraulisch in- en uitschuifbare onderwagen, magneetinstallatie, hydraulisch in hoogte verstelbare cabine en voor een triple giek met een Likofix hydraulisch afkoppelbare lepelsteel. SAES leverde voor deze machine twee nieuwe LaBounty-scharen. Voor aan de lepelsteel een Labounty MSD 1500R Legend met een werkgewicht van circa 3.600 kg en een knipkracht van 668 ton, uitgevoerd met een SQ 70/55-aansluiting. Ook verzorgde SAES voor deze machine de speciaal gebouwde 70/55 OilQuick-snelwissel aan de onderzijde van de lepelsteel om alle hydraulische aanbouwdelen snel te kunnen wisselen.

Labounty MSD 2500R Legend

In deze configuratie beschikt IJzerland ook nog over een magneet en een VTN-sorteergrijper type MD 210 met dubbele motoren, speciaal aangepast met dichte zijschotten en zaagtanden in het frame om de machine multifunctioneel in te zetten. SAES heeft bij alle aanbouwdelen de hydraulische slangen binnendoor gevoerd om schade van buitenaf uit te sluiten. Tot slot leverde SAES voor de boommontage een Labounty MSD 2500R Legend met een werkgewicht van circa 7.000 kg en een knipkracht van 1437 ton, uitgevoerd met Likofix-snelwisselsysteem. Het idee achter deze combinatie is om transportbewegingen tot een minimum te beperken, aangezien de machine uiterst flexibel kan worden ingezet. Daarmee realiseert IJzerland een aanzienlijke besparing op de CO2-uitstoot. Het past in de groene denkwijze van de schrootverwerker.

Met de aanschaf van de Labounty MSD 1500R Legend en MSD 2500R Legend komt het totaal aantal LaBounty-scharen bij IJzerland zes stuks. Op de vraag waarom IJzerland voor Labounty kiest, is het antwoord duidelijk: ‘We hebben andere producten geprobeerd, maar vanwege de bewezen degelijkheid en de uitmuntende productie zijn de ijzerscharen van Labounty door andere producten moeilijk te evenaren. En niet geheel onbelangrijk, zijn we ook uiterst tevreden over de service die SAES levert’.